2013. március 22., péntek

Óz a Hatalmas

Mivel olyan sok helyről hallottam, hogy az Óz a Hatalmas borzalmas lett, komoly unszolás hatására vettem csak rá magam, hogy elmenjünk megnézni a moziba. Persze végül kiderült, hogy a Barátnőmnek van igaza és a film megéri, hogy moziban megnézzük.

Nem tudom, hogy a filmet lehúzó kritikusok mit néztek a moziban vagy tudják-e, hogy mit kellett volna látniuk, de eléggé eltévelyedettnek tűnik a kritikájuk.

Azért egy dologban nem tévedtek, hogy giccses-e a világ. Az hát. Hiszen az eredeti világ is olyan giccses volt az eredeti mozifilmben, amennyire csak az akkori technika ezt megengedte. Sőt, talán még giccsesebb is.

Akkor hát lássuk a filmet. Először is ne felejtsük el, hogy ez az eredeti Óz a Csodák Csodája című film előzménytörténetének készült, tehát nem árt ha emlékszünk még rá, vagy újranézzük előtte. Akkor annyira nem fog meglepni bennünket az, amit a filmvásznon visszakapunk.

És mostantól fokozott Spoiler veszély van! Csak az olvassa tovább, akit ez nem zavar. ...



A film fekete-fehérben kezd, ahogy az eredeti is indult, majd mikor Óz-ba érünk átváltunk színesbe. Ezen a ponton mondjuk erősen túlhúzzák a giccsmutatót, de mivel az eredeti film is mindent bedobott, így annyira nem meglepő. Pár perc alatt meg lehet szokni a dolgot.

A film készítői nagyon szépen bevettek rengeteg dolgot a régi filmből. Cansas-ből indulunk ismét. Óz egy középszerű mutatványosként mutatkozik be nekünk a film elején. A stílusa pedig jól passzol az eredeti filmben megjelenő jóshoz. Találkozunk Em Nénivel is még fiatalon. Majd Óz-t is elragadja a forgószél, ráadásul az eredeti filmben említett hőlégballonon, és néhány nem teljesen átgondolt ígéretet követően Óz földjén állapodik meg.

Megtudjuk, hogy ki volt a "gonosz Keleti Boszorkány", hogy hogyan "született" a "gonosz Nyugati Boszorkány" és láthatjuk fiatalon "Glindát az Északi Boszorkányt". Látjuk a pipacsokat, újra bejárjuk a sárga köves utat és látjuk a gonosz boszorkányok seregét és a repülő páviánjaikat mikor még nem lepukkant kővárban húzták meg magukat. A végén kifejezetten jóra sikerült a régi Óz-hoz visszacsatlakozni. Az egyetlen erősen kifogásolható elem a filmben talán Darth Sidious villáma, amit az eredeti filmben csak "futólag" szereplő boszorkány kezébe adtak. A másik két boszorkány megkapta az eredeti filmben is használt erejét, persze kicsit mai stílusban. Szerintem kifejezetten jól lettek áthozva a szereplők. Még a Gyáva Oroszlánt is megvillantják egy jelenet erejéig.

Óz erősen vonzódik a pénzhez, a hatalomhoz és a hírnévhez. Az elején a filmnek kb a "legjobb barátját" is eladná egy marék aranyért. Nemhogy annyiért, amennyit felkínálnak neki. Bár ha nem figyel az ember a tanulság megtévesztő lehet. A film tanulsága nem az, hogy hazudni nem gáz, csak együk szívvel lélekkel. Hanem, hogy mindenkiben megvan a jóság és ha a tudást és a hatalmat nem önös érdekből használjuk fel, akkor sokkal többre lehetünk képesek mint azt bármikor gondoltuk volna.

Óz Még a film elején megemlíti, hogy olyan nagy emberré szeretne válni, mint Edison is volt. De úgy gondolja, hogy ehhez a "rossz" úton kell járnia. Úgy érkezik Ózba, hogy a város vagyonán és hatalmán kívül semmi nem érdekli. Majd mikor szembesül a feladattal, hogy mit is kell megtennie érte inkább kereket oldana. A végére pedig beváltja a hozzá fűzött reményeket és már csak a jó cél érdekli, minden anyagiasságát hátrahagyva "harcol" Óz felszabadításáért.

Glinda tanulsága pedig az, hogy ha valakiben igazán hiszünk és megvan benne a jóság, akkor ki lehet hozni belőle azt. Még akkor is, ha ő maga ebben erősen kételkedik. És Óznak nem azt tanácsolja, hogy hazudjon szívvel lélekkel. Hanem, hogy váljon azzá, aminek hivatott a jóslat szerint. Egy varázsló nem csak attól lehet varázsló, hogy milyen természetfeletti hatalommal bír. Azok számára, akik nem ismerik a működését bármilyen egyszerű eszköz vagy trükk varázslatnak tűnik, még ha szemfényvesztés is az egész.


"Értékeljünk":

(§) Nekünk tetszett a film.

(§) A megnézéshez mindenképpen ajánlott megfelelő mennyiségű gyermeki lelkület és giccstűrő képesség.

(§) A (12+)-os karika nem véletlenül került rá. Nálunk is sírva fakadt az egyik 6-8 éves kis srác  szóval ők inkább majd a TV-ben ha adják.

(§) Ha számolni akarod a hasonlóságokat és érteni, hogy mi-miért történt, az eredeti film megnézése a mozi előtt erősen ajánlott, de nem kötelező.

(§) Társaságnak bárkit lehet vinni aki elég "gyermek" még és bírja a giccset.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése